Wat moet je weten over de espagnolet?

Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze wel al eens hebben gehoord over de zogenaamde espagnolet. Dit gezegd hebbende geldt ook voor heel wat mensen dat ze niet precies weten wat ze hier nu eigenlijk van kunnen verwachten. Voor een dergelijke espagnolet geldt dat er in de praktijk ook vaak naar wordt verwezen als zijnde een draairoede. Door gebruik te maken van een dergelijke sluiting kan ervoor worden gezorgd dat dubbele deuren of ramen van binnenuit afgesloten kunnen worden. Het betreft hier dus eigenlijk een soort van hefboom welke via een draaiende of door middel van een hefbeweging een verticale boven- en onderstaaf in beweging kan brengen. Wil je hier graag nog meer over ontdekken? Neem dan zeker even de onderstaande informatie door.

Geschikt voor ramen en deuren 

Het eerste wat je dus moet weten is dat de espagnolet geschikt is voor zowel ramen als deuren. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat we in de praktijk een onderscheid maken tussen enerzijds de deur- en anderzijds de raamespagnoletten. In het Nederlands is het zo dat we gebruikmaken van de term “pompespagnoletten” voor openslaande deuren waarbij sprake is van zowel een onder- als een bovenstang. Voor ramen maken we gebruik van de benamingen kruiskruk- of halfkrukespagnoletten. Voor deze exemplaren geldt dat ze doorgaans voorzien zijn van een kleinere boven- evenals onderstang. 

Hoe verloopt de bediening van een espagnolet? 

De bediening en dus bijgevolg de vergrendeling en ontgrendeling van een espagnolet kan in de praktijk dus ontzettend eenvoudig verlopen. Bedienen is mogelijk met behulp van een half- of een zogenaamde kruiskruk, door middel van een hefboom of middels een speciale sleutel. Zoals reeds aangehaald is het zo dat voor espagnoletten geldt dat ze functioneren dankzij een boven- en een onderstang. Wat de bediening betreft en dan vooral wat de eenvoud ervan betreft is het dus zo dat je, je in de praktijk in ieder geval nergens zorgen om hoeft te maken, integendeel.

Een absolute eye-catcher voor in je interieur 

Voordat je over gaat tot het kopen van een bepaalde espagnolet is het altijd een absolute aanrader om even grondig de verschillende soorten exemplaren die op de markt zijn terug te vinden tegenover elkaar af te wegen. Voor verschillende espagnoletten geldt dat ze in de deur gefreesd kunnen worden. Dit gezegd hebbende is het zo dat de meesten op het hout van een deur of een raam worden gemonteerd. Voor een dergelijke deur- of raamespagnolet geldt dat ze een absolute eye-catcher vormt in eender welk interieur. Bovendien is het zo dat er op de markt uiteraard ook tal van verschillende deurknoppen zijn terug te vinden die je deurespagnolet pas helemaal af maken.

Wil je graag kunnen rekenen op de meest optimale afwerking voor jouw espagnolet? Dan spreekt het voor zich dat je even de verschillende deurknoppen die op de markt zijn terug te vinden tegenover elkaar af zou willen wegen. Zo kan je kiezen voor een eirond exemplaar, maar bovendien kan ook een rechthoekige knop interessant zijn of wat misschien ook te denken van een sierlijke, meer gedetailleerde variant? De mogelijkheden waar je tussen kan kiezen zijn in ieder geval zo uitgebreid dat er altijd wel binnendeurbeslag kan worden aangekocht geheel op maat van jouw wensen.